Kasırgalar hep kadın isminde mi olur?

12:28

Isabel Kasırgası (2003)
Soru: Kasırgalar hep kadın isminde mi olur?
Cevap: Hayır.

Peki, nedir bu isimlerin hikayesi? Kim veriyor isimlerini?

Herkes Katrina'yı biliyordur. Isabel ve şimdi de Irene. Kasırgaların isimlendirilmesinin nedenini daha çok karışıklığı önlemek için olduğunu söylüyor kaynaklar. Ve hayır sadece kadın ismi almıyor kasırgalar. Peki neye göre isim alıyorlar?

George R. Stewart'ın 1941'de yazdığı romanı Storm (Fırtına), hikayesinden doğan bir fikirle kasırgalara isim verilmesi düşünülmüş ve 1945'ten itibaren kasırgalar düzenli ve resmi olarak isimlendirilmeye başlanmış.

1950'de kasırgalar ordunun fonetik alfabesine göre isimlendirilmeye başlanmış ve bir liste belirlenmiş "Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, Fox, George..." 3 yıl boyunca aynı liste kullanılmış.

1953'te ise bu durum değişmiş hava durumu tahmincileri 23 adet kadın ismi belirleyerek bu listeyi değiştirmişler. "Alice, Barbara, Carol..." Halk bu kadın isimlerini çok sevmiş. Bu listedeki bazı kasırga isimleri büyüklükleri nedeniyle çok popüler olduğundan aynı listeyi daha fazla kullanmak istememişler ve yeni bir kadın isimleri listesi oluşturmuşlar.

70'lerden itibaren ise Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), Atlantik Okyanusu'ndaki diğer kültür ve dilleri yansıtma amacıyla Fransız ve İspanyol isimler de kullanılmaya başlamış ve işin içine erkek isimleri de girmiş "Louis, Juan, Henri, Victor gibi..." Ama çoğunluğu kadın isimleri oluşturmaya devam etmiş.

Gün gün Katrina



Çok büyük kayıplara neden olan "Katrina" gibi kasırga isimleriyse insanlara aynı acıları ve korkuları hatırlatmamak için emekliye ayrılarak bir daha isimlendirilme listesine alınmıyor.

Irene ismi ise şimdiye kadar 6 kere kullanılmış. Bir daha kullanılıp kullanılmayacağını ise bu kasırga son bulduğunda göreceğiz.

Kuzey Atlantik'te durum böyleyken, Pasifik, Filipinler de hemen hemen aynı mantıkla isimlendirmeler yapılıyor.
Teknik olarak sadece kadın ismi kullanılmamış olsa da çoğunlukla kullanılan isimler kadın isimleri.


http://www.weather.com/weather/hurricanecentral/tracker
http://en.wikipedia.org/wiki/Hurricane

You Might Also Like

0 yorum

Subscribe