Alexander McQueen: Yabani Güzellik

16:00


Bu yaz, Metropolitan Museum of Art olağandışı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Alexander McQueen'in mezun olmadan önceki tasarımlarından Şubat 2010'daki vefatından sonra gerçekleşen en son defilesinde sunduğu parçaları içeren büyük bir sergi düzenlendi.

Sergi, Romantik Akıl, Romantik Gotik ve İlgi Çekici Objeler Kabinesi, Romantik Milliyetçilik, Romantik Egzotizm, Romantik İlkelcilik ve Romantik Doğalcılık isminde altı bölümden oluşuyor. McQueen'in tasarımları ve koleksiyonları bir hikaye kitabının gardrobundan fırlamış gibidir; öyküsel, dramatik...

Örneğin, "The Girl Who Lived in a Tree" (Ağaçta Yaşamış Kız) koleksiyonunu McQueen şöyle açıklıyor, "Bu koleksiyonda, aklımdaki kadın ağaçta yaşayan yabani bir yaratıktı. Yeryüzüne inmeye karar verdiğinde ise bir prensese dönüştü."


McQueen, kendinden ve ruh halinden bahsederken "romantizmi" hiç ayrı tutmadı. Sarabande koleksiyonunda bulunan çiçeklerle bezeli muhteşem elbisesi hakkında, "Sam Taylor-Wood'un ölen meyvesini hatırlıyor musunuz? Meyveler çürür... Ben öldükleri için çiçekleri kullandım. O dönemde ruh halim karanlık romantikti," diyor.

Modacının koleksiyon hikayeleri masalımsı olmanın yanında maceralarla doluydu. Irere koleksiyonunda denizdeki bir gemi enkazının hikayesi ve ardından Amazon'da karaya çıkanların kıyafetlerini tasvir etmişti.


McQueen, politik ve milli görüşlerini sakınmadan dile getirmesiyle ve bunu koleksiyonlarına, tasarımlarına, defilelerine yansıtmasıyla da meşhurdu. McQueen, tasarımlarıyla moda anlayışını değiştirdi; kültür, politika ve kimliğin kavramsal ifadesine fayda sağlamanın ötesine taşıdı.

Romantik bir milliyetçiydi. 


Highland Tecavüzü isimli koleksiyonuna gelen yorumlara karşılık, "Bu koleksiyon, gösterişli İskoç kıyafetleri yapan İngiliz tasarımcılara bir haykırıştı. Babamın ailesi, Skye Adası'ndan geliyor ve ben de İskoç ayaklanması ve Tehcir tarihi okudum. İnsanlar o kadar bilgisizdi ki bu koleksiyonun bir kadının tecavüze uğraması hakkında olduğunu sandılar, oysa ki Highland Tecavüzü, İngiltere'nin İskoçya'ya tecavüzü hakkındaydı, " der.


Video'da serginin küratörü, koleksiyonlar ve önemli parçalar hakkında açıklamalarda bulunuyor ve bir nevi sanal olarak sergiyi gezdiriyor.




Fotoğraflar ve video: http://blog.metmuseum.org/alexandermcqueen/

You Might Also Like

0 yorum

Subscribe