İstanbullu küratör Defne Ayas, Şanghay ve New York'tan sonra Rotterdam’daki güncel sanat kurumuna direktör oldu

10:20


Uluslararası üne sahip İstanbullu küratör Defne Ayas, dünyanın önemli güncel sanat merkezlerinden Witte De With’in direktörlüğüne getirildi. Ayas’ın, Şanghay ve New York'tan sonra Rotterdam'daki güncel sanat merkezine direktör olarak atanması haberi, New York Observer, Artforum gibi önemli uluslararası gazetelerde yer buldu.

Witte De With - Rotterdam
Yeni projelerinde, izleyicilere, güncel sanat okumaları üzerinden, medeniyet ve dinler arasındaki farklılıklardan çok benzerlikleri sunmayı hedefleyen küratör; aşırı sağcı Wilders hükümetinin iktidarda olduğu Hollanda’yı, bu amacını gerçekleştirebileceği bir laboratuvar olarak nitelendiriyor. Ayas, “İstanbul-Şanghay eksenli kültürel trafik nihayet hızlanmaya başladı. Bu sürece epey katkımız oldu, daha da olacak. Ancak bu arada Avrupa'nın mihenk taşlarının oynadığına tanık oluyoruz. Avrupa'nın kendini yeniden tanımlama sürecinde, Türkiye ve Çin gibi ülkelerin dinamizminden öğreneceği çok şey olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Defne Ayas; 2005 yılında bulunduğu Amsterdam’daki güncel sanat merkezi De Appel’i, Hollanda Kraliyet Müzesi, Den Haag Milli Kütüphanesi ve Savaş Araştırmaları Arşivi’yle ortak bir projeye dahil etti. Ayas’ın bu çalışması, Hollanda'nın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki kültürel miras yağmacılığını ilk kez gün ışığına çıkaran eleştirel yaklaşımıyla, Hollanda basınında büyük yankı uyandırdı.
De Appel - Amsterdam
Uluslararası öneme sahip New York Performa Bienali’nin 2005’ten beri küratörlüğünü yürüten Ayas, 2007’den bu yana ise Prens Claus Vakfı’nın Asya temsilcisi olan, Şanghay’daki Arthub Asya Kültür Vakfı’nın eşyöneticiliğini yapıyor. Ayrıca son 5 yıldır New York Üniversitesi’nin Şanghay Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan küratör, Şanghay Büyükşehir Belediyesi ve Şanghay Expo'su için düzenlediği büyük çapta sanat sergileri ve 5. Çağdaş Şanghay Sanat Fuarı'nda gerçekleştirdiği projeler sayesinde, Çin’in gelişmekte olan kültür sanat yaşamına katkıda bulunmaya devam ediyor.

the Double Infinity opening
ArtHub Asia - Şanghay

You Might Also Like

1 yorum

Subscribe